10. јубиларна Међународна колонија анимираног филма

Пред почетак 10. јубиларне Међународне колоније анимираног филма, у Великој сали Градске општине Пантелеј одржана је конференција за новинаре на којој су организатори најавили овогодишње учеснике и Програм ове креативне манифестације намењене деци и омладини из Ниша и других градова Србије као и бројних европских земаља и региона.

На конференцији су говорили Дејан Дабић и Слободан Милошевић из Студија цртаног филма и Удружења „Анима“ Ниш, у име организатора, и званичници Општине Пантелеј која је покровитељ ове међународне манифестације од њеног оснивања.

Како је најављено, Колонија ће у својим радионицама анимираног филма окупити четрдесетак младих од 7-17 година међу којима су, поред домаћих креативаца и млади аниматори из Пољске, Бугарске и Републике Српске. Са њима ће, као ментори, радити позната имена у свету анимираног филма, Јоана Полак из Пољске и Радостина Нејкова из Бугарске.

О препознатљивости ове Манифестације која је током минуле деценије прославила град Ниш и Општину Пантелеј у ширим светским размерама говори податак да је за Фестивал анимираног филма „Константинов златник“, који је саставни део Колоније, пристигло више од пет стотина филмова из 69 земаља света.