Zvaničnici Opštine Pantelej na poletištu sa paraglajderima

Predsednik, Bratimir Vasiljević i članovi rukovodstva Gradske opštine Pantelej, koja je domaćin ovonedeljnog  Predevropskog prvenstva u paraglajdingu, obišli su učesnike ovog prestižnog takmičenja u disciplini prelet na poletištu Višegrad stena iznad sela Oreovac. 
Prethodnog dana,zbog vremenskih uslova, paraglajderi su startovali sa poletišta Koritnik u Niškoj Banji. Aktuelno test takmičenje prethodi Evropskom prvenstvu naredne godine za koje se pred Evropskom paraglajding asocijacijom kvalifikovao Vazduhoplovni savez Srbije uz svesrdnu podršku Gradske opštine Pantelej i Grada Niša. Iako je zvanično reč o evropskim kvalifikacijama, takmičenje je otvorenog tipa, pa je izazovna Višegrad stena, kao jedno od tri svetski najatraktivnijih poletišta, privukla takmičare sa svih kontinenata. Grad Niš i Gradska opština Pantelej, ovih dana su stecište pilota i njihovih paraglajder timova, iz Amerike, Australije, Afrike, Azije i brojnih evropskih zemalja.

Na Predevropskom prvenstvu, prema propozicijama u ovoj paraglajding disciplini, nastupa 150 takmičara, među kojima je 137 muškaraca i 13 žena. Boduje se za tri državna prvenstva: Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, koje su nam učinile čast i svoja državna prvenstva preselile na niška poletišta. 
Štab takmičenja smešten je u prostoru Oficirskog doma, odakle se takmičari svakodnevno upućuju prema poletištima  do 11 časova a preleti startuju od 12-13 časova, sa višečasovnim trajanjem leta do večernjih sati, kada se paraglajderi prikupljaju sa lokacija u široj okolini Niša gde budu sleteli.

Završetak Predevropskog prvenstva i proglašenje najbolje plasiranih takmičara planirani su za subotu, 3.avgust 2019.