10. jubilarnа Međunarodnа kolonijа animiranog filma

Pred početak 10. jubilarne Međunarodne kolonije animiranog filma, u Velikoj sali Gradske opštine Pantelej održana je konferencija za novinare na kojoj su organizatori najavili ovogodišnje učesnike i Program ove kreativne manifestacije namenjene deci i omladini iz Niša i drugih gradova Srbije kao i brojnih evropskih zemalja i regiona.

Na konferenciji su govorili Dejan Dabić i Slobodan Milošević iz Studija crtanog filma i Udruženja „Anima“ Niš, u ime organizatora, i zvaničnici Opštine Pantelej koja je pokrovitelj ove međunarodne manifestacije od njenog osnivanja.

Kako je najavljeno, Kolonija će u svojim radionicama animiranog filma okupiti četrdesetak mladih od 7-17 godina među kojima su, pored domaćih kreativaca i mladi animatori iz Poljske, Bugarske i Republike Srpske. Sa njima će, kao mentori, raditi poznata imena u svetu animiranog filma, Joana Polak iz Poljske i Radostina Nejkova iz Bugarske.

O prepoznatljivosti ove Manifestacije koja je tokom minule decenije proslavila grad Niš i Opštinu Pantelej u širim svetskim razmerama govori podatak da je za Festival animiranog filma „Konstantinov zlatnik“, koji je sastavni deo Kolonije, pristiglo više od pet stotina filmova iz 69 zemalja sveta