Otvoreno Predevrpsko prvenstvo u paraglajdingu

Niš će tokom ove nedelje biti domaćin sedmodnevnog Predevropskog prvenstva u paraglajdingu, u disciplini prelet, koje će se održati na poletištima Višegrad stena iznad sela Oreovac u Opštini Pantelej i Koritnik u Niškoj banji. Predstojeće test takmičenje prethodi Evropskom prvenstvu naredne godine za koje se pred Evropskom paraglajding asocijacijom kvalifikovao Vazduhoplovni savez Srbije uz svesrdnu podršku Gradske opštine Pantelej i Grada Niša.
Na Predevropskom prvenstvu, prema propozicijama u ovoj paraglajding disciplini, nastupiće 150 takmičara, među kojima je 137 muškaraca i 13 žena. Boduje se za tri državna prvenstva: Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, koje su nam učinile čast i svoja državna prvenstva preselile na niška poletišta ali je takmičenje otvorenog tipa pa će, od utorka do subote, nebo iznad Niša biti preplavljeno paraglajderima iz čitavog sveta, od Amerike do Kine.
Paraglajderi sa svojim pratećim timovima pristigli su u Niš tokom minulog vikenda i regulisali zvaničnu registraciju u prostoru Oficirskog doma, gde će svih narednih dana biti smešten štab takmičenja. Odatle će se takmičari svakodnevno upućivati prema poletištima do 11 časova a preleti će startovati od 12-13-časova, sa višečasovnim trajanjem leta do večernjih sati, kada se paraglajderi prikupljaju sa lokacija u široj okolini Niša gde budu sleteli.

Predevropsko prvenstvo otvorio je Bratimir Vasiljević, predsednik Gradske opštine Pantelej poželevši dobrodošlicu učesnicima i što veće visine.

Završetak Predevropskog prvenstva i proglašenje najbolje plasiranih takmičara planirani su za subotu, 3.avgust 2019.