Završne aktivnosti u partnerskom projektu Panteleja i Loma

Tokom minulog vikenda sproveden je deo završnnih aktivnosti u partnerskom projektu za povećanje pristupačnosti atraktivnim turističkim lokalitetima u Opštinama Pantelej i Lom koji je kofinansiran iz IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska. Centralni događaj bila je promotivna manifestacija  u kompleksu Cerjanske pećine koja je okupila više od stotinu učesnika s obe strane granice. U prisustvu rukovodstva Gradske opštine Pantelej i Opštine Lom, Direkcije za izgradnju grada Niša kao upravljača Cerjanskom pećinom, Turističke organizacije Niš, Zavoda za zaštitu prirode Srbije,Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i brojnih zainteresovanih domaćih i inostranih posetilaca prezentovani su rezultati ovog i prethodnih infrastrukturnih projekata kao rezultat trinaestogodišnjeg projektnog partnerstva ove dve opštine. 

U okviru konceptualnog kulturno-umetničkog programa sa elementima nacionalnog i lokalnog foklora nastupili su folklorni ansambli „Abrašević“ iz Niša i „Entuzijasti“ iz Loma. Plesni perfomans uklopljen u prirodni ambijent Cerjanskog zaštićenog područja izveli su članovi Plesnog kluba „Duende dens“ iz Niša.

Kao prateću aktivnost predstavnici Speleo komisije Planinarskog saveza Srbije i niškog Planinarskog kluba Železničar sa gostima iz Irana započeli su desetodnevnu istraživačku ekspediciju u Cerjanskoj pećini a narednog dana za zainteresovane posetioce i članove projektnog tima iz Bugarske organizovan je promotivni ulazak u Cerjanku. Tokom trodnevnog boravka u Opštini Pantelej i planiranih projektnih aktivnosti održano je više sportskih susreta domaćih i gostujućih ekipa iz Bugarske uz zajednička okupljanja i druženja koja neposredno doprinose izgradnji dobrosusedske saradnje kroz zbližavanje lokalnih zajednica i njihovih stanovnika kao primarnog cilja Programa prekogranične saradnje koji se kofinansira iz fondova Evropske unije.