Na teritoriji GO Pantelej radi pet predškolskih ustanova i sedam osnovnih škola. U gradskom delu opštine rade vrtići „Kolibri“, „Vilin Grad“ i „Bubamara“. Pripremne  grupe  postoje  u selima Gornja Vrežina i Malča.  Krajem 2011.godine, otvoreno je obdanište  u  Gornjem  Matejevcu,  koje  je  izgrađeno  uz  podršku  kraljevske  porodice  Karađorđević  i  britanskih  donatora.  Kapacitetima  ovih  ustanova  obuhvaćeno je oko 1000 dece.

U opštini radi i sedam osnovnih škola, četiri u njenom gradskom delu i po jedna  u  Gornjem  Matejevcu,  Kamenici  i  Malči.  Osnovne  škole  „Stefan Nemanja“ i „Njegoš“ nemaju izdvojena, dok škola „Miroslav Antić“ ima u Donjoj Vrežini. OŠ  „Čegar“  ima izdvojena  odeljenja  u  Gornjoj  Vrežini  i  Jasenoviku, OŠ „Karađorđe“  iz  Gornjeg  Matejevca  odeljenja  u  Donjem  Matejevcu  i  Knez  Selu, OŠ „Stevan Sinđelić“ iz Kamenice odeljenja u Brenici i Cerju i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Malče, u Vrelu, Oreovcu, Pasjači i Jasenoviku. Radom ovih osnovnih škola obuhvaćeno je više od 4000 učenika.

Na  teritoriji  opštine  Pantelej  radi  i  škola  za  osnovno obrazovanje  odraslih  u  OŠ  „Njegoš“  koju  godišnje pohađa  oko  90  odraslih  osoba.

GO Pantelej na svojoj teritoriji nema srednjih škola.

Deo svojih edukativnih aktivnosti izvodi  i niški Fakultet umetnosti u velikom prostoru na teritoriji GO Pantelej.